2013. január 10., csütörtök

Újévi gondolatok - vissza a Nagyhagymásból


Avagy menyire nehéz visszarázódni a mindennapokba ..
És főként az az érdekes kérdés hogy mi is késztethet minden alkalommal feladni a szabadságot, azt ami jó, és tovább csinálni azt amit muszáj?
Miért van az ahogy mindannyian beállunk a sorba és csináljuk azt amibe a társadalom gépezete belekényszerít minket?
No .. erre válaszoljon valaki nekem, mert én erre nem látom az igazi magyarázatot.
Genetika? Evolució? C. Darwin, Carl Sagan vagy akár Desmond Morris műveit olvasva érdekes elméletek alapján vázolják az emberi viselkedésformákat. Arra viszont nincs válasz hogy miként tették az emberiséget a pénz és javak rabszolgájává! Hogyan sikerült egy intelligens fajnak saját rendszerének szolgájává lennie? Vajon tényleg a fizetőeszközök lett az élet alapja?
Milyen lehetett amikor őseink vadásztak, halásztak, ettek amit a természet adott? Vajon úgy jobb volt? Aztán jött a földművelés, cseregazdálkodás, krumplit cseréltek búzára, és ez már függőséghez vezethetett, hiszen több búzát kellett termelni hogy annak egy részét krumplira cserélhesse. Tudósok szerint ezt a populáció növekedése kényszerítette az emberre. Ez fejlődött a ma ismert rendszerhez?
Hol volt az elszakadás az igazi „szabad élettől”? És ki lehet ebből lépni? Van olyan aki felrúgja azt az egészet és saját elképzelése, értékrendje és stílusa szerint él és cselekszik?
Tudok olyanokról akik hagyták ezt az életformát és elvonultak a természetbe .. hegyekbe pásztornak pl. Ők modern korunk hősei .. ők a „mások”. Vajon ez már azt jelenti hogy még mindig lehet másként is? Vagy ez csak egy szelidebb formája ugyanazon helyzetnek?
Egyetlen válasz is sok kérdést szül ...
Miért teszi mindenki azt ami általánosan elfogadott? Saját magunkat hajszoljuk bele ebbe a szterotípiába, és egyre szűkebb keretek közé szorítva élünk? A genetika és az evolució lehet erre a válasz? A megalázkodás vagy a valahová tartozás kényszerűsége?
Merthogy kétlem hogy képesek vagyunk egyedül kilépni ebből az egészből .. talán egy másik bolygón J.
Ha mégis elkezdődik egy ilyen hullám akkor viszont szóljatok nekem is .. mert megyek ..

Nos, ahhoz képest hogy csak pár fotót akartam mutatni az évvégi kiruccanásról, jól elkalandoztak gondolataim. 
Bevallom vannak dolgok amiket igencsak nehéz lenne feladni – a tehnológia fejlődésének eredményeit. A gyors helyváltoztatás, a gyors információcsere és kommunikáció, a mindennapi létünket megkönyítő, mára már természetesnek vett apróságok ..
És a digitális tehnika J.  Talán ezért állok én is itt a sorba?
Nos .. hát eszerint ezen körülmények közt kell érvényesülni .. és kezdhetem azzal hogy megmutatom mire jó egy digitális fényképezőgép J

A Csalhó .. az Egyeskőről

Öcsém-tető és az Ördögmalom

Csalhó

A Nagyhagymás sziklái tükrözik a naplemente vöröses fényét 

Egyeskő 

A csíki medence az Egyeskő menedékháztól

A Békás szoros sziklavilága a Kis Cohárdról

A gyergyói medence 


2013. január 7., hétfő

Villámlátogatások a Királykőre

Ünnepi köszöntő és mindenféle elcsépelt jókivánság helyett talán mégis inkább mutatok pár fotót ... én már csak ilyen vagyok .. a jókivánságok úgysem fognak teljesülni, az ünnepek meg lejártak, és ha csak TV, töltöttkáposzta meg süti volt a menü, akkor már úgyis ballábbal kezdted az évet. És ezen csak az segíthet ha a fotók láttán szeded a sátorfádat és kimászol a legközelebbi hegycsúcsra.
Vagy a legtávolabbikra/legmagasabbikra .. anyagi háttér függvényébe :)
Én viszont nem lazsáltam át az ünnepeket .. és kétszer is feltoltam magam a Királykőre. Ez évben már második alkalommal történik így, mintha csak indigóval másolt túratervek alapján indultam volna.
Vasárnap és rá pár napra szerdán - volt már így a nyáron is - ha visszanézed az arhívumot rájössz hogy mennyire igazat beszélek.
Nos .. hálistennek épp elég nagyra nőtt hegyek, nem unalmas ez így sem. 
Ezúttal, vasárnap .. a KSE (Kézdivásárhelyi SportEgyesület) szervezte túrán vettem részt .. bevallom elsősorban azért hogy kipróbálhassam új szerzeményemet  - Canon 24-105 L4 IS USM objektív - fotósok tudják miről beszélek - éljenek az angyalok, mikulások .... 
És bár az első órában még a párán átszűrődő napfény segít, végül beszürkül az égbolt .. és akár le is mondhatok a színes képekről ..

Az unalomig ismert perspektíva a Királykő főgerincről ... 

A Zanoaga-réten álló pásztortanya... útban a Curmatura ház felé ..

A Kiskirálykő csúcsáról .... a Bucsecs felé

Elől a Magura .. háttérben meg a Hargita látszik  ..
... és végül a Zernyesti szoros ...

No de a társaság jó volt, elszórakoztunk .. 

Aztán szerdán - karácsony másodnapján - az előző napok bőséges étkezéseinek hadat üzenve, Molnár Lacival - mellesleg sógorom - kettesben vágunk neki .. ezúttal a főgerinc a cél. Meglepően erős a hóolvadás mértéke, a pár nappal ezelőtti télies hangulatnak se híre se hamva. 
Ütemes tempóban vágunk neki, kevesebb mint egy óra alatt elérjük a Curmatura házat, reggelizünk, majd nekivágunk a már előzőleg kiszemelt Tyúk-kémény meredek kőlejtőjén .. főgerinc .. és a Hegyes (Ascutit) csúcson számolunk utána hogy alig 3,2 óra effektív menetelés alatt értünk el idáig. Ilyen tempót is régebb nyomtunk már ... 
Közbe azért lőttem pár képet is ... 

A Tyúk - kémény

A barcaság a főgerincről .. és a hóolvadás

A főgerincen épp csak tél van ...
Nagyon gondolkodtunk hogy akkor már menjünk végig az északi gerincen .. hiszen még alig múlt dél, de maradtunk az eredeti tervnél, és persze - mint mindig - elhatároztuk hogy még a télen visszajövünk és akkor majd végigmegyünk. Azzal "legurultunk" a szakadékon át az autóhoz .. és a délután bágyadt napsugaraitól kísérve hagytuk hátunk mögött a hegyvidéket.