2009. október 12., hétfő

Túramozaik - Bucegi május06

Most éppen egy olyan időszakban vagyok amikor kevesebbet járunk túrázni, illetve éppen más vonatkozású teendők foglalnak le. Ilyen időszakokban történik meg az hogy előkerülnek korábbi évek fotói …. kellemes, félórás szórakozás …. és ezen „virtuális túráim” szüleménye a Túramozaik sorozat.
Tudom hogy a folytonos újdonságok utáni hajsza, új helyek, új élmények keresése közben hajlamosak vagyunk megfeledkezni a régebbi vagy nem túl régi eseményekről.
Utoljára a 2006-s évet lapozgattam, igencsak termékeny év volt . .akárcsak a borászatban .. így hát ki is választottam párat amit megosztanék veletek is.

A kedvenc túráim közé tartoznak azok amikor a meredek vályúkban felgyűlt hó és jégfolyosó lavina és más objektív veszélyektől mentes lesz és járhatóvá/mászhatóvá válik, természetesen megfelelő társaságban és felszereléssel. Az ilyen mászások nagy százaléka a Bucegi hegységben zajlik, nemcsak a hegység viszonylagos közelsége, de a kialakult útvonalak nagy száma, megközelíthetősége, látványossága miatt is.

A késő májusi havak tömör, eljegesedett hócsíkjai csaltak újra a hegyekbe. Ismét a megszokott és összeszokott csapat, tempós megközelítés, az új és ismeretlen út izgalma. A téli felszerelés látványa ebben az időszakban már idegen látvány a városban, de itt fent létfontosságú kelléke a hegymászásnak. A Molnár fogak közé ékelődött un. Hóárokban (Râpa Zăpezii-RO) emelkedünk egyre magasabbra, feszesen tartva a B. Zoli és közöttem kígyózó kötelet.


Itt nincsen más biztosítás csak a kötéltárs figyelme és tapasztalata. Csak időnként állunk meg egy-egy fotóra, nyomokat kaparva a meredek hegyoldalba. Hosszasan elidőzni azonban még nem lehet, hiszen az északi oldal árnyékában még májusban is hamar meg lehet fagyni.

Nő a mélység alattam (B. Zoli fotója)

A gerincre feljutva felszedjük a köteleket, hiszen a hegyláb másik oldala nem annyira meredek, és többnyire már csak füves hegyoldalon ereszkedünk.




Lentebb majd újra a legelők zöldje fogad, a sárga tavaszi kankalin majd a zöldelő erdők friss illata.


Ismét egy csodálatos napot ünnepelhetünk, végigjárva egyetlen napon minden évszakot.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése